Cum se mananca sushi

chopstix

Daca nu ati gustat niciodata aceasta delicatesa asiatica, este posibil ca aveti o serie de intrebari. Intr-adevar, sushi are un ritual specific si anumite reguli de eticheta. Chiar daca acestea sunt mai putin importante cand comandam si mancam sushi acasa sau la colt de strada, este bine totusi, pentru cultura dvs. generala, sa stiti cum se mananca acest preparat japonez.

Prima regula: sushi se mananca dintr-o singura inghititura. A musca o data din sushi este totusi aceptabil daca rulourile sunt prea mari, dar este recomandabil sa nu puneti a doua jumatate inapoi. Indiferent daca mancati cu betisoare sau cu mana, pastrati restul in mana/betisoare si nu il asezati inapoi pe farfurie. Asta nu numai din considerente de politete, ci si din motive practice, caci apoi va va fi mai greu sa adunati resturile.

Incet cu sosul de soia. Desi sushi se serveste cu sos de soia, printre altele, nu inmuiati rolul total in sos. Un pic de sos, pentru a simti gustul pestelui mai puternic este recomandat, dar se considera ca daca inmuiati tot rolul de sushi in soia, o faceti pentru ca ingredientele de baza nu sunt chiar pe gustul dvs. In plus, orezul se poate imprastia daca folositi prea mult sos.

Betisoarele nu sunt obligatorii. Chiar daca majoritatea oamenilor mananca sushi cu betisoare, acest preparat japonez era, la origini, mancat cu mana. Prin urmare, este perfect acceptabil sa apucati rolurile de sushi cu degetele daca nu stiti sa folositi betisoarele. Nu cereti, totusi, furculita si cutit, in special daca sunteti intr-un restaurant cu pretentii.

Folositi prosopul pentru a va sterge mainile. Restaurantele bune, ofera clientilor prosoape traditionale, care poarta numele de oshibori. In standurile de sushi este posibil sa vi se dea servetele umede. Indiferent de forma lor, nu va sfiiti sa le folositi inainte de a incepe sa mancati, precum si in timpul mesei pentru a va sterge mainile, in special daca nu folositi betisoare.

Mutati sushi de pe platou pe farfuria proprie folosind celalalt capat al betisoarelor. Daca nu mancati cu betisoare, folositi-va mainile, dar atingeti numai rolurile pe care urmeaza sa le mancati.

Asezati betisoarele pe suport cand nu le folositi. De obicei, in restaurantele de sushi veti avea, langa farfurie, un suport oval de ceramica. Daca va intrebati la ce serveste, ati aflat: pentru a nu pune betisoarele direct pe fata de masa. Aceasta regula este valabila in timpul mesei. In momentul in care ati terminat de mancat, asezati betisoarele pe vasul cu sos de soia, paralel cu barul. Acesta este semnul ca nu le mai folositi, iar chelnerul poate ridica masa.

Desi la prima vedere poate parea complicat, aceste reguli se insusesc usor cu timpul. In plus, trebuie sa luati in considerare ca a manca sushi este o arta si o parte importanta din cultura si traditiile japoneze.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)

Cum se Mananca, 10.0 out of 10 based on 2 ratings